Diskrimineringslag?
Ordet TILLGÄNGLIGHET består av bokstäver men är också vårt honnörsord, som alltid ska stå först vid beskrivning av alla platser, texter och företeelser i vår omvärld. Men ibland glöms det bort även vänner och arbetskamrater emellan och är man funktionsnedsatt kan det kännas mycket hårt att bli bortglömd.
Ett sätt att öka tillgängligheten i en otillgänglig omgivning är att bli buren i trappor. Detta verkar GP känna till och tycka är helt legitimt när de recenserat några av stans krogar: ” Inredningen påminner mest om en lunchrestaurang, ( … ) men lokalen är luftig och för den rullstolsburne borde trapporna inte ställa till några större problem.” Men frågan uppstår genast om vem som ska bära. Finns assistent är hen ensam. Eller har GP tänkt sig att restaurangpersonalen ska bära? Om så är fallet blir det säkert en fråga för facket. För övrigt känner sig den rullstollsburne oftast som en säck potatis vid sådana tillfällen.
OTILLGÄNGLIGHET ÄR DISKRIMINERING!
Dessa väldigt sanna ord finns i många handikapporganisationers målsättning att arbeta för. Men tydligen inte för vår riksdag och regering. Häromdagen fick jag ta del av ett brev från rörelsehindrade i Aktion Norgeflytt. I brevet, som var adresserat till bl a Sveriges riksdag och regering, lämnas en avsiktsförklaring att man p g a diskriminering i form av otillgänglighet, avser att flytta till Norge där lagen (diskriminerings- och tillgänglighetslagen 2009 §4) förbjuder diskriminering av funktionsnedsatta.
I Sverige däremot är inte begreppet lagstiftat, trots att det har funnits bestämmelser med krav på tillgänglighet sedan mitten av 1960-talet. Det torde vara pinsamt för politikerna i Sverige att Norge är bättre på att förhindra diskriminering av funktionsnedsatta. I lagen beskrivs både direkt och indirekt diskriminering som förbjuden. Positiv särbehandling är tillåtet som ett övergångsstadium.
Aktion Norgeflytt skriver vidare i sitt brev att politiska löften har visat sig vara inget annat än tomma ord. Nuvarande och tidigare regeringar och riksdagar har inte tagit sitt ansvar att skydda oss mot den diskriminerande otillgängligheten. Istället stiftades en lag som sa att alla lätt avhjälpta hinder skulle vara åtgärdade senast 31 december 2010. Och vad som har hänt efter den tandlösa lagens tillkomst vet nog de flesta. Här i Göteborg är i alla fall mycket fortfarande ogjort.
.
Vi kanske inte behöver flytta till Norge, men vi ska absolut gå Marschen för tillgänglighet, vars enda syfte är att få igenom en lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering. Denna marsch går av stapeln den 26 maj – på många håll i Sverige. Vi ses då.
Tänk om tillgänglighetslagen varit en sättpotatis istället – vad vi hade kunnat få mycket tillgänglighet då.
Ulrika
www.gil.se
Plan(t)eringsstadiet
Äntligen börjar min underbara födelsedags present att bli färdig. Jag fick en av mina högsta önskningar uppfylld. Jag fick ett växthus stort nog för att rymma både mig, rullstolen och massa med växer. Men det blev problem för mig att ta mig in, det var en tröskel i dörren in. Jag blev alltså tvungen att skaffa både ramp upp och ner för att komma in i växthuset. Där efter blev det ett besök till Plantagen för att skaffa jord . Jag tänkte att jag nu fått en liknande uppgift att fylla mitt växthus med växter som det är att bli arbetsledare och fylla sin assistentgrupp med personliga assistenter. I bägge fallen är det jag som bestämmer och mitt välbefinnande som ska vara resultatet.
Att odla vår mat har varit människans lott i alla tider men det har nog ändrat karaktär från tid till tid, ibland har vi nöjt oss med vad naturen bjuder och ibland har vi varit tvungna odla själva. På senare tid, när man har börjat med storproduktion av livsmedel tycker jag att maten blivit tråkig. Vi har tappat kontakten med ursprunget till det vi äter – mycket blir ”konstgjort”. Vi har lärt oss att producera bra och riktig mat, med kemiskt och fysikaliskt kunnande (konstgjord mat) men med det bedrar vi oss själva. Man kan inte tillverka bra mat utan bra råvaror. Tänk bara, vad är det för råvaror i falukorv eller pulvermos? En råvara är något som fås från naturen och inte en kemiskt framställd produkt.
Den moderna matindustrin bygger mer på vetenskap och mindre på jordbruksarbete. Det är mycket vetenskapen som gör vår mat idag och inte naturen. Eller som den kände filosofen Voltaire uttryckte det redan på 1700-talet - "Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård".
På Plantagen fick jag också många tips om växter som jag kan fylla mitt växthus med men jag har lust med mycket mer. En annan bra idébank är Lisebergs Trädgårdsdagar , ett årligen återkommande arrangemang , som är i början av maj. Där finns minst tusen utställare med både träd, blommor och grönsaker och många nyheter. Det finns också möjlighet att köpa plantor från utställaren direkt. Alltså ett utmärkt tillfälle att hitta något roligt till både balkong och trädgård stor som liten.
I år är det 10 tom 13 maj. Alltså nu. Och det bästa med den är att den är tillgänglig och att du gratis tar med din assistent!
Jag hoppas att vi syns.
Ulrika Båhlerud
www.gil.se