Brott mot LSS eller Bedrägerier mot FK

Så har det alltså hänt igen. Människor har utnyttjat några av de få kompensationer vi funktionsnedsatta kan få från samhället – personlig assistans. En kvinna norröver utgav sig som funktionsnedsatt i sin ansökan till försäkringskassan om personlig assistans. Hon omgav sig också med medarbetare, som styrkte hennes tillstånd. Alla vi, som har varit i kontakt med försäkringskassan under senare år, vet ju hur nitiska tjänstemännen är. Vi har därför svårt att förstå hur någon kan lyckas lura FK så grundligt. Men tjänstemännen i Norrland kanske inte granskar de sökande och deras behov i lika små delar som här i Västra Götaland.

Jag ser på alla bedragarna med avsmak som bara har mage att försöka härma våra funktionsnedsättningar. Deras beteende är djupt kränkande.

Mitt funktionshinder är bara mitt. Precis som mitt blonda hår tillhör min identitet gör också mitt funktionshinder det. Alltså tillhör era funktionshinder era identiteter och ingen får använda dessa för att begå en brottslig handling.

Att vara rädda om LSS-reformen och motarbeta kriminalitet som riktas mot den är viktigare för oss än för många andra. Det finns i dag ungefär 20 000 assistansberättigade, 100 000 assistenter och 900 assistansanordnare. Att tro att det inte skulle förekomma brottslighet bland så många personer och verksamheter vore naivt. Förutom brott av personer utanför LSS- kretsen begås även brott inom lagens område.

Brottslighet inom LSS- sfären är dock mindre än inom övriga sociala bidragsformer som sjukpenning och hyresbidrag.

Efter varje artikel som skrivs om kriminalitet som riktats mot reformen krymper jag som assistansanvändare ihop, jag blir orolig för omgivningens fördömande. Det känns som om de tror att jag är en bedragare som inte har rätt till all den assistans jag har fått beviljad.

Vi behöver vår personliga assistans av olika skäl men vi har alla väldigt nära och personliga assistansbehov, till exempel för att kunna äta och klä på oss. Ibland syns vår funktionsnedsättning tydligt, men inte alltid.


Men diskussionen om dessa bedrägerier får samtidigt inte gå överstyr. Låt oss se bedrägerierna för det de är – brottsliga handlingar. Det förekommer inom assistansen liksom i nästan all annan verksamhet. Det ska behandlas som brott av polisen och dömas som brott i domstol.

Ulrika www.gil.se







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0