Hotande katastrof på julafton

Under julhelgen fick jag orsak till ett akut tandläkarbesök. Jag letade på nätet och där fick jag tag i en adress till en tandläkare som tog emot akut under helgen. Samtidigt som jag beställde tid förhörde jag mig om tillgängligheten. Förutom några trappsteg upp till hissen var det OK. För säkerhets skull tog jag med mig min ramp och satte mig i den manuella rullstolen innan jag åkte dit.


Väl där upptäckte jag till att börja med ett ordentligt trappsteg till porten. Tur att jag tog med mig rampen. När jag sedan skulle upp till hissen var några trappsteg sex till antalet och mycket branta. Med hjälp av en förbipasserande ung man samt min assistent lyckades jag ta mig upp till hissen.


Där uppe mötte jag så ett oöverstigligt hinder. Hissen var alldeles för liten. Då fick jag ringa till tandläkaren igen och berätta om svårigheterna att ta mig en trappa upp. Tandläkaren kom då ner och frågade vad jag hade för problem och tittade mig sedan i munnen. Han bad mig vänta medan han sprang upp till mottagningen och eftersom han ansåg att mina problem kunde avhjälpas med lite klister, hämtade han det.


Jag fick alltså behandlingen i trapphuset. Han ansåg dessutom inte att han kunde ta betalt för en behandling utanför sin mottagning, så jag slapp betala.


Efter den händelsen fick jag en tankeställare: Hur är det med stans övriga mottagningar oavsett vad det gäller, tandvården, sjukvården, socialvården och många fler? Jag gick in på Göteborgs hemsida, men jag blev inte mycket klokare för det. Synvändan – Göteborgs stads handikapplan började bli värklighet från om med 2004 och har sedan dess utvecklats. Göteborgs stad har ju enligt sin egen policy börjat att speciellt utmärkta anpassade lokaler. Så när man ska kontrollera om en mottagning eller dyligt är tillgängligt så skall man leta efter den gula TD -

              

symbolen på Göteborgs hemsida. Men det gäller ju bara komunens lokaler. Hur är det med resten?


Efter många telefonsamtal och lång väntan är jag fortfarande lika rådvill. Det verkar inte finnas något enkelt sätt för oss funtionsnedsatta att hitta lämpliga mottagningar, oavsett vad det gäller. Trots detta hittade jag i en annons på nätet där de erbjöd läkarkontakt enligt sitt motto: ”Vår affärsidé är både tydlig och enkel: Patientfokus.” Tyvärr ingår inte vi alltid i begreppet ”patienter” utan vi är speciella och får söka behövlig information på särskilt sätt – med telefonen och med en noggrann beskrivning av vår rörelseförmoga.

 

Ulrika
[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0