Lycklig och funktionsnedsatt

En bild på en vacker person med ett stort leende.

Kan man vara lycklig fast man är funktionsnedsatt? Det beror nog på vem man frågar. Ställs frågan till människan på gatan blir kanske svaret ”nej, det tror jag inte” och frågar man någon med funktionsnedsättning kan svaret bli både ja och nej.


För mig har det kommit massor med frågor allteftersom min funktionsnedsättning blivit större och jag succesivt tvingats att ändra mina levnadsvanor. För andra blir det en ögonblicklig omställning och kanske en mer smärtsam ändring av levnadsvillkoren. Det är nu vi måste börja fundera på om det finns någon mening med våra liv. Är vi mindre värda nu än förut?



Jag såg nyligen en dansk dokumentärfilm som heter ” Mitt lyckliga liv som grönsak”. Huvudpersonen är så funktionshindrad att många vill likna honom vid en grönsak och ifrågasätta hans rätt att leva. Men även om man blir betraktad som grönsak har man ett inre, en personlighet som värdesätter livet. Den här mannen hade en hustru som älskade honom, han hade barn och barnbarn som han gärna ville följa i deras utveckling. Han var alltså som en helt vanlig man och kände tillfredsställelse och lycka i deras närhet. Han hade också några vänner kvar och gemenskapen med dessa gav honom tillfredsställelse och lycka.

Tyvärr blir flera av oss övergivna av några, som tror att vi blir ”besvärliga ”att leva med. Men det är nog människor som vi ändå inte betydde tillräckligt mycket för, människor som ändå skulle försvinna senare i livet. Istället får vi titta framåt. Tänka på framtiden tillsammans med människor som betyder mycket för oss och vi för dem. Det är människor, som inte är rädda för att vi ska bli fysiskt besvärliga utan värdesätter annat hos oss. Men vad är det? Vi får kanske leta efter svaret hos religiösa samfund, som pratar om själen och andligheten hos oss människor. Vi har alltså en egenskap som egentligen inte kan skadas av sjukdom eller olycka. Det är ju INSIDAN som räknas och där är ingen lik den andra. Du är unik och därför tycker dina vänner om just dig.


Men vad fyller man livet med när man själv känner sig som en grönsak?


Det är inte självklart när man ska känna lycka. Man bestämmer själv vilka krav man har på lycka. Många tror att de kommer att bli lyckliga om de vinner ett par miljoner kronor. Andra tror att lyckan är att träffa den rätta. Eller bara att få en kram av sitt barn. Ju större krav eller förväntningar vi har på lyckan desto mer sällan kanske det blir.


Mitt sätt är att göra som mannen ovan, att fylla livet med känslor. Att tycka om andra människor eller kanske bara en människa. Att känna att andra människor tycker om mig. Att känna att mycket av det jag upplever faktiskt är skönt och att jag är lycklig.


Blogg skriven av Ulrika Båhlerud, arbetsledare och IL-samordnare på GIL


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0