Sommartid vill vi vara utomhus
Sommar, problem samt negativa upplevelser och känslor. För många funktionsnedsatta är sommaren den svåraste årstiden. Då märks tydligast otillgängligheten i samhället som vi inte ser vintertid, när vi håller oss inomhus för det mesta. Sommartid vill vi ju vara utomhus, gå på restaurang eller åka ut till en badplats. Men omgivningen har inte förberetts för detta, så som vi behöver och vill. Under sommartiden har vi också svårast att nå ut med kravet på tillgänglighet. För då har de som ska lyssna inte tid med det, de har ju semester.
Men vi får inte deppa ihop totalt. Solen skiner och det är varmt (även när det regnar). Vi måste, precis som andra, hitta våra smultronställen.
Varför inte börja i Delsjön. Centralt i Delsjöområdet finns Träffpunkten. Dit kan du komma med färdtjänst eller bil, för där finns även handikapp-P. Vet du inte själv vad du ska göra finns även personal tillgänglig. I Delsjöområdet finns allt som behövs för en härlig dag i naturen, ängar skog och sjöar. Du kan t.ex packa en lunchkorg och ta en långpromenad på 8 km längs elljusspåret som är fullt tillgängligt för elrullstol. Många av de kortare slingorna fungerar också fint för en del rullstolar. Naturen där är så rikt varierande att du förutom att promenera även kan bada och fiska.
Vy från Delsjöområdet
Längtar du efter en badstrand har jag lyckats att hitta tre mer eller mindre anpassade sådana. En ligger vid Härlandatjärn, en i Sillvik och en i Hovåsbadet.De har alldeles nyligen blivit färdigställda. Sedan finns det ytterligare en den heter Vadholmen och ligger i Kungälv.
Rampen på Vadholmens badplats
En ordentlig vägbeskrivning hittar du på nätet- badplats Vadholmen. Ytterliger badplatser planerar kommunen att göra tillgängligare i Göteborgsområdet, men får du vänta några år. Nu finns det alltså flera tillgängliga badplatser utöver Stora Amundön.
Vill du göra något annat än bada och promenera får du inte glömma alla attraktioner på närmare håll. Både Botaniska trädgården och Slottsskogen är tillgängliga för funktionshindrade och rullstollburna och lämpliga för fikakorg. Och i närheten har vi vår restauranggata med alla uteserveringar, men många är tyvärr svårtillgängliga. Och sedan har vi ju Liseberg. Även om du inte kan åka karusell finns fortfarande en miljö med folk och festlig stämning. Om du tycker om trädgård bjuder Liseberg på det också.
Och sen får vi inte glömma alla våra fina museer. En del sommardagar är ju inte soliga. Bland museerna finns Universum som är helt tillgängligt.
När man läser ovanstående kan man tro att jag är jätteduktig och aktiv under lediga sommardagar, men jag måste erkänna att jag under de kommande tre semesterveckorna bara planerat in en tripp till Skara Sommarland med mitt barnbarn. Men jag kan ju hoppas att den hör bloggen har väckt flera tankar hos mig också.
Ha en riktigt skön sommar.
Ulrika
www.gil.se
Att välja själv i sitt eget liv
Att välja själv i sitt eget liv borde vara en självklarhet för alla. Men får alla verkligen välja och får man välja alltid? Och vad är förresten mitt eget liv?
Det är det liv jag helst vill leva om jag bara behövde ta hänsyn till mig själv såsom jag vill vara. Jag föddes till ett liv med mina arvsanlag och egenskaper samt fick en social uppfostran. Jag växte upp till ett eget liv. Så blev jag sjuk och mitt liv fick helt andra utgångspunkter. Men så är ju livet. För en del går det upp och för en del går det ner - eller vanligtvis både och.
Att bli funktionsnedsatt kan betyda mycket. Men när jag läser ordet ordentligt, slås jag av hur negativt det låter. Att bli nedsatt eller få en nedsättning tycker jag innebär en negativ handling, någon tas från en högre position och flyttas ner. Tänk när vi kallades för funktionshindrade, vår kropp hindrade oss att fungera som vi ville. Men ett hinder kan man åtminstone ta sig över eller runt, men hur gör man när man blivit nedsatt..?
Vem flyttar ner oss och varför? Den enda anledningen jag kan tänka mig är att det i Sverige idag finns brister i tillgänglighet och bemötande, vilket oftast beror på okunskap bland "vanligt" folk. De vet inte vad en funktionsnedsättning innebär eller vad en funktionsnedsatt person får, kan eller vill göra - respektive inte får, kan eller vill göra. Vi som människor vill gärna placera in våra medmänniskor i olika fack med olika etiketter. Vi hamnar som grupp direkt under etiketten funktionsnedsatta och vi vet alla vad som förväntas av oss – oftast ingen större egen vilja men mycket tacksamhet i alla lägen. Provocerar vi genom att inte göra som förväntat, blir det gärna kortslutning i trångsynta hjärnor. Det finns ingen självklar plats för åsynen av t. ex en rökande och drickande funktionsnedsatt ungdom.
Funktionsnedsatta människor blir ofta fråntagna sin identitet och blir omyndigförklarade. Dessvärre betraktas deras liv också som ovärdigt. Men vem har rätt att värdera någon annans liv? Bara jag vet vilket värde mitt liv har för mig. Alla människor har ett värdigt liv om inte någon utomstående tar kommandot. Om alla respekterade varandras liv, med eller utan funktionsnedsättning, blir samhället värdigt.
Ulrika www.gil.se